Diş eti kanaması, diş etlerinde meydana gelebilecek hastalıkların bir belirtisi olsa da başka sağlık sorunlarına bağlı olarak da ortaya çıkabilmektedir. Diş eti kanamaları dişlerin çok sert fırçalanması, diş ipinin çok sert kullanılması veya protezlerin yanlış kullanımı sebepleriyle meydana gelebilir. Bu ve bunun gibi günlük sorunların yanı sıra diş eti kanaması periodontitis, lösemi, vitamin eksikliği ve trombosit eksikliği gibi hastalıkları da işaret edebilir. Bu tür hastalıklar diş etinin daha kolay kanayıp iltihaplanmasına sebep olur. Bu nedenle diş eti kanaması sorunu yaşayanlar mutlaka sağlık kuruluşlarına başvurarak bu sorunun nedenini öğrenmeli ve tedavi sürecine başlamalıdır.
Diş eti kanaması nedir?
Diş eti kanamasının bireyin sağlığını tehdit etmesi, diş etlerinde aşırı derecede plak birikmesiyle başlar. Plak birikimi sonucunda ortaya çıkan gingivitis adı verilen yapışkan ve renksiz bakteri plağı, diş etlerinde iltihaplanmaya neden olur. Bu plaklar zamanla kanamalara neden olur ve bireyin sağlıksız diş etlerine sahip olmasına yol açar. Aşırı plak birikimi kanamalara sebebiyet verebileceği gibi periodontitis adı verilen ve çok daha ciddi bir sağlık problemi olan çene kemiği hastalığına da yol açabilir. Ağızda meydana gelen bu ve bunun gibi hastalıklar bireyin sağlığını olumsuz yönde etkileyerek yaşam kalitesinin düşmesine yol açar. Bu nedenle diş eti kanaması ciddiye alınmalı, bu soruna yol açan nedenler bir diş hekimine danışılarak öğrenilmeli ve tedavi sürecine bir an önce başlanmalıdır.
Diş eti kanaması belirtileri nelerdir?
Diş eti kanaması en yaygın şekilde diş fırçalama esnasında kan görülmesi şeklinde fark edilir. Bunun yanı sıra diş eti kanamasına yol açan hastalığın farklı belirtileri olarak bazı hassasiyet sorunları da ortaya çıkacaktır. Sıcak ve soğuk içecekleri tüketirken diş etinde hissedilen sızlama, yiyecekleri çiğnerken diş etinde baskı hissetme, diş etinin normal renginden daha kırmızı olması ve buna bağlı olarak şişme, kullanılan protezlerin diş etlerini aşırı derecede sıkması başlıca diş eti kanaması belirtilerindendir.
Diş eti kanaması nedenleri nelerdir?
Yalnızca diş etine bağlı hastalıklar değil birçok hastalık diş eti kanamasına neden olabilir. En yaygın görünen diş eti kanaması nedenleri şunlardır:
Sigara içmek birçok şeye zarar verdiği gibi diş etlerini de oldukça kötü bir şekilde etkiler. Sigara dumanında bulunan zararlı maddeler diş etlerinde birikerek enfeksiyonlara neden olabilir. Bu nedenle diş eti kanamalarını önlemek için sigara kullanımından kaçınılmalıdır.
Diş eti kanaması teşhisi nasıl konulur?
Diş eti kanaması çoğu zaman bir neden değil sonuçtur. Bu sonucu önleyebilmek için düzenli olarak bir uzmandan yardım almak gerekir. Günlük ağız ve diş bakımı düzenli olarak yapılmalı, buna ek olarak en az 6 ayda bir diş hekimi muayenesinden geçilmelidir. Diş hekimi muayenesi ile ağız sağlığına ilişkin tüm sorunlar kolaylıkla tespit edilebilir. Muayene sırasında diş hekiminin yapacağı muayene ve hastanın da yaşadığı sorunları hekimi ile paylaşması sonucunda olası diş hastalıkları kolaylıkla teşhis edilebilir. Bazı durumlarda hekim tarafından tanıyı kolaylaştırıcı bazı testler de istenebilir. Tüm bu işlemlerin ardından diş eti kanaması ve ağız sağlığına ilişkin diğer sorunların temelinde yatan neden tespit edilebilir ve uygun bir tedavi sürecine başlanabilir.
Diş eti kanaması tedavisi nasıl yapılır?
Diş eti kanaması tedavisinin ilk adımı bireysel olarak ağız bakımının düzenli ve özenli bir şekilde yapılmasıdır. Günlük ağız bakımının yanı sıra yılda 2 kez, teşhisi konulmuş bir ağız ve diş sağlığı hastalığınız var ise hekiminizin önereceği sıklıkta diş muayenesinden geçmelisiniz. Dişlerin doğru bir şekilde fırçalanması ve diş ipi kullanımı diş plağı oluşumunu en aza indirgeyeceğinden diş eti kanaması riskini de önemli ölçüde azaltacaktır. Diş eti kanaması çoğu zaman bakteriyel enfeksiyonlardan kaynaklı olduğundan antiseptik gargaraların kullanılması da kanamaların oluşmasını engelleyebilir. Ilık ve tuzlu suyla gargara yapmak diş etlerini rahatlatacağından kanama tedavilerinde kullanılabilmektedir. Çoğu zaman diş etlerine zarar vermemek için yumuşak uçlu diş fırçası kullanılması önerilir. Özellikle hassas diş etine sahip bireyler bu tarz diş fırçalarını tercih etmelidir. Bununla birlikte son yıllarda kullanımı artan elektrikli diş fırçaları, etkili bir diş temizliği için daha uygundur ve diş etlerinin temizlenmesine daha fazla yardımcı olur. Bunların yanı sıra diş eti kanaması sorunu daha ileri boyutta olan ve günlük yaşamı, yemek yemeyi ve ağız bakımını aşırı derecede zorlaştıran bireylerde birtakım ilaç tedavilerinin de uygulanması gerekebilir. Bunun için ilaçlar, özel diş macunları, gargaralar ve ağrı kesiciler önerilebilir. Hekimin önerdiği tedavi ve doğru bir ağız bakımı ile diş eti kanaması sorununu tamamen ortadan kaldırabilmek mümkün olacaktır.
Eğer siz de diş eti kanaması sorunu yaşıyorsanız vakit kaybetmeden bir diş hekimine başvurmalı ve muayene olmalısınız. Diş etlerinizde kanamaya yol açan herhangi bir hastalığa sahipseniz, buna yönelik tedavi alarak bu sorunu tamamen önleyebilir, ileride karşılaşabileceğiniz diş kaybına kadar ilerleyebilecek ciddi sorunların önüne geçebilirsiniz.
Türkali Mah. Ihlamurdere Cad. Şafak Apt. No:93/B D:3 Beşiktaş 34357 Beşiktaş, İstanbul
Hafta içi: 10:00 - 19:00
Cumartesi: 11:00 - 16:00
Pazar: Kapalı
Copyright © 2020 cemalanya.com | 0212 227 51 21